رزمندگان خراسانی، یاوران موعود (عج)
رزمندگان خراساني، ياوران موعود (عج)
--------------------------------------------------------------------------------
در شماره ي قبل پيرامون گروهي از ياوران حضرت مهدي(عج) به نام " اصحاب " صحبت کرديم ، در اين شماره به ادامه بحث پيرامون گروه ديگري از ياران به نام " گروه انصار" ، که مجموعه اي از ياوران حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه مي باشند که پس از ظهور به حمايت حضرت مي شتابند ، صحبت مي کنيم .
--------------------------------------------------------------------------------
گروه انصار چه کساني ميباشند؟
اين گروه عبارتند از مجموعه ياوراني که پس از ظهور به حمايت از حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف ميشتابند و به سپاه آن حضرت ملحق ميشوند. اين عده، شامل همه افرادي ميشود که با آغاز قيام حضرت، دسته دسته براي ياري ايشان به پا ميخيزند، و دعوت امام عليه السلام را لبيک ميگويند.
اين گروه، شامل سه دسته از نيروهايي هستند که به تدريج به سپاه حضرت ميپيوندند :
دسته اول
کساني هستند که در آغاز ظهور و اعلام خبر قيام حضرت در مکه، خود را به امام عليه السلام ميرسانند و با ايشان بيعت ميکنند. حضرت، پس از حضور و اعلام بيعت آنان، به قيام ميپردازد و از مکه به سوي مدينه حرکت ميکند.
دسته دوم
خيل عظيمي از مؤمنان و مشتاقاني هستند که با آغاز قيام حضرت، در ميانه راه به سپاه امام مهدي عليه السلام ميپيوندند و در رکاب او با دشمنان خدا ميجنگند.
دسته سوم
نيروها و سپاهيانياند که پس از قيام حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف، از جاهاي دور و نزديک با هدف مقابله با لشکريان سفياني و حمايت و پشتيباني از حضرت مهدي عليه السلام، به سوي او ميشتابند و به سپاه حضرت ميپيوندند.
گروه انصار
مراد از انصار ـ چنان که اشاره شد ـ مجموعه نيروهايياند که در آستانه ظهور يا همزمان با ظهور امام مهدي عليه السلام از مناطق مختلف قيام ميکنند و براي ياري حضرت و مقابله با دشمنان ايشان، به پا ميخيزند. اين نيروها، بعضاً داراي سازماندهي ويژهاي هستند که با انسجام خاص و تحت مديريت افراد خاصي رهبري ميشوند. اکنون به مهمترين اين نيروها اشاره ميکنيم :
رزمندگان خراسان
بر اساس روايات، از نيروهايي که هنگام ظهور، به حمايت از قيام حضرت به پا ميخيزند، سپاهيان خراسانند که از ايران سازماندهي ميشوند. سپاه اهالي خراسان که در روايات ناظر به ايران آن زمان است و تا مناطق ماوراءالنهر را شامل ميشود، پس از ظهور حضرت مهدي عليه السلام با پرچمهاي سياه، به فرماندهي سيد خراسان براي بيعت و ياري امام مهدي عليه السلام حرکت ميکنند.
اين، هنگامي است که امام عصر عليه السلام از مدينه به سوي کوفه حرکت کرده است. سپاه خراساني، ميان راه به حضرت مهدي عليه السلام ميپيوندند و تحت فرمان حضرت، براي جنگ با سفياني راهي کوفه ميشوند.
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرموده است :هنگامي که مشاهده کرديد پرچمهاي سياه از سوي خراسان ميآيند، با هر وسيله ممکن به سوي آنها بشتابيد؛ هر چند مجبور باشيد براي اين کار روي برف و يخ سينه خيز برويد؛ چرا که خليفة الله مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف ميان آن پرچمها حضور دارد. (مجلسي، ج 51، ص 82)).
سپاه شعيب بن صالح
از قيامهايي که در آستانه ظهور به وقوع ميپيوندد، قيامي است که با فرماندهي چهره شاخصي به نام شعيب بن صالح براي مقابله با دشمنان امام مهدي عليه السلام و حمايت از حضرت صورت ميگيرد.
مجاهد مردان يمني

نهضت يمنيها به فرماندهي شخصي که در روايات از وي با عنوان «يماني» نام برده شده، يکي از رخدادهاي مهم و تأثيرگذار هنگام ظهور است. اين نهضت ـ که در روايات، يکي از نشانهها و علائم حتمي ظهور ياد شده، بيش از همه مورد ستايش و تأکيد قرار گرفته است.
مسأله قيام يماني در آستانه ظهور حضرت مهدي موعود عجل الله تعالي فرجه الشريف از نظر منبع شناسي، در منابع روايي شيعي منعکس شده و در منابع اهل سنت، رواياتي چند به صورت ناسازگار وجود دارد.
روايات موجود در منابع شيعي، وي را از جهات مختلفي توصيف کرده است.اين روايات، اصل قيام يماني را در هنگامي ظهور حضرت حجت عجل الله تعالي فرجه الشريف، يک امر قطعي و مسلم ميداند و تعداد اين روايات نيز در حد استفاضه نقل شده است.
غير از آنچه اشاره شد، گروههاي ديگري نيز هستند که هنگام ظهور، براي ياري امام مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف، از مناطق مختلف قيام ميکنند و به لشکريان پيروز حضرت ميپيوندند. اين نيروها، از مناطق مختلفي مثل کوفه، شام، مصر و… به سوي حضرت به پا ميخيزند.
در برخي روايات از اين نيروها و مجموعهها، با عناويني همچون : «ابدال»، «نجبا» و «عصائب» ياد شده است. (مجلسي، ج 51 )
آنچه اشاره شد، صرفاً نمونههايي از قيام عدالتخواهانهاي بود که بر اساس روايات در هنگامه ظهور براي حمايت از قيام حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف رخ ميدهند. البته اين به معناي انحصار ياوران مهدي عليه السلام در هنگام ظهور در موارد ذکر شده نميباشد.
بخش مهدويت تبيان
- منبع :
1- ابنبابويه قمي، ابو جعفر محمد بن علي، الخصال، ج 1
2- ابنبابويه قمي، ابو جعفر محمد بن علي، کمال الدين و تمام النعمه
3- ابن منظور، محمد، لسان العرب
4- حرعاملي، محمد بن الحسن، اثبات الهداة
5- ديلمي، ابو محمد، ارشاد القلوب
6- شيخ طوسي، ابوجعفرمحمد بن حسن، الغيبه
7 - صافي گلپايگاني، لطفالله، منتخب الاثر
8- طبرسي، فضل بن الحسن، مجمع البيان في تفسيرالقرآن
9- عاملي، محسن امين، اعيان الشيعه
10- عبدالباقي، محمد فؤاد، المعجم المفهرس لالفاظ القرآن الکريم
11- عروسي حويزي، عبدعـلي بن جمعه، نورالثقلين
12- عياشي سمرقندي، محمد بن مسعود، تفسيرالعياشي
مجله انتظار موعود، ش 29