سه شنبه 5 ارديبهشت 1396 - 28 رجب 1438 - 25 آپريل 2017
صفحه اصلي/پزشكي

شاتوت و خواص مفید آن

شاتوت و خواص مفيد آن

شا‌توت گونه‌ اي از توت است که اصل آن از ايران است.


شا‌توت يا شاه توت خواص مفيدي براي سلامت دارد، از جمله جلوگيري از عفونت ‌هاي دستگاه ادراري، سرطان، بيماري‌ هاي وابسته به سن و سکته مغزي.

شاتوت
شا‌توت گونه‌ اي از توت است که اصل آن از ايران است. بين خانواده توت، درخت شاتوت از همه کوچک‌ تر است. اين درخت طول عمر طولاني ‌اي دارد و مي ‌تواند براي چند صد سال زنده بماند.
ميوه شاتوت بزرگ تر از توت سفيد است و رنگ آن قرمز تيره يا ارغواني و مزه‌اش ترش و شيرين و مطبوع است. شاتوت را مي ‌توان به شکل‌ هاي متفاوتي به صورت خام، پخته و يا به صورت مربا مورد استفاه قرار داد.
محققان انجمن تغذيه آمريکا، شاتوت را در مقايسه با 40 نوع ميوه تازه ديگر، به عنوان اولين ميوه از نظر فعاليت آنتي‌اکسيداني قرار داده‌اند که داراي فيتوکميکال‌ هاي قوي مانند آنتوسيانين است. آنتوسيانين رنگدانه ‌اي است که رنگ سياه شا‌توت از آن ناشي مي ‌شود.
شاتوت‌ها، گوشتي و خوشمزه هستند و داراي کالري پاييني بوده(در هر 100 گرم، 43 کالري) و سرشار از خواص سلامتي براي بدن هستند.
اين نوع توت حاوي منبع خوبي از ويتامين C و آنتي‌اکسيدان بالايي است. مصرف غذاهاي سرشار از ويتامين C مقاومت بدن را در برابر عوامل عفونت‌ زا ‌افزايش داده و التهاب را از بين برده و با راديکال‌هاي آزاد مضر براي بدن مبارزه مي‌ کنند. وجود انواع آنتي ‌اکسيدان ‌هاي گوناگون در شاتوت،" درجه ظرفيت جذب راديکال‌ هاي آزاد" آن را که يک شاخص اندازه‌ گيري تاثير مواد غذايي در پيشگيري از سرطان‌ است، به رقم 5350 در هر صد گرم رسانده است.
شاتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بيماري ‌ها و حملات قلبي منجر
مي ‌شود، جلوگيري مي‌ کند. علاوه بر اين، شاتوت داراي ويتامين‌ هاي A ، C
و املاح روي، پتاسيم، آهن، کلسيم و منيزيم است
ساير آنتي ‌اکسيدان‌ ها و فنول‌ هاي موجود در شاتوت شامل موارد زير هستند: الاژيک اسيد، روتين، گاليک اسيد، هيدروکافئيک اسيد، پي کوماريک اسيد سيناميک و آنتي‌ اکسيدان‌ هاي مشهور يعني ويتامين ‌هاي A و C.
شاتوت‌ها حاوي مقدار مناسبي از ويتامين A و يتامين E هستند. شاه‌توت به دليل داشتن ويتامين A در شادابي و زيبايي پوست نقش بسزايي دارد.
شاتوت‌ها منبع خوبي از آهن هستند که به ندرت در ديگر انواع توت‌ها پيدا مي ‌شود.
اين ميوه همچنين سرشار از پتاسيم،‌ منگنز و منيزيم است. پتاسيم بخش مهمي از سلول و مايعات بدن است که ميزان ضربان قلب و فشار خون را کنترل مي ‌کند.
شاتوت داراي مقدار فراواني ويتامين B کمپلکس از گروه ويتامين ‌ها و نيز ويتامين K است. اين نوع توت حاوي مقدار بسيار خوبي از ويتامين B6، نياسين ، ريبوفلاوين و اسيدفوليک است. اين ويتامين‌ ها داراي وظايف مشترکي بوده و به بدن در سوخت و ساز کربوهيدرات ‌ها، پروتئين‌ ها و چربي ‌ها کمک مي ‌کنند.
وجود اين مواد مغذي و نقش هم‌افزايي اين مواد مغذي بر يکديگر سبب شده است تا اين ميوه به‌ عنوان منبعي خوب براي تامين نياز روزانه به ريزمغذي ‌هاي گوناگون مورد توجه قرار گيرد.
شاتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بيماري ‌ها و حملات قلبي منجر مي ‌شود، جلوگيري مي‌ کند. علاوه بر اين، شاتوت داراي ويتامين‌ هايA ، C و املاح روي، پتاسيم، آهن، کلسيم و منيزيم است.
محتواي متعادل تانن موجود در شاتوت به استحکام جداره رگ‌ ها کمک کرده و از خون ‌ريزي‌ هاي پوستي جلوگيري مي ‌کند.
غرغره ي آب شاتوت براي زخم ‌ها و جوش‌ هاي دهان مفيد است و ورم حلق،
درد گلو و تورم لثه را التيام مي ‌بخشد
مصرف منظم اين ميوه فرآيند پير شدن را کند مي‌ کند و به دليل وجود خاصيت ضد باکتريايي آن، به بهبود شرايط اسهال ناشي از باکتري‌ ها کمک مي‌ کند.
مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واريس سبب کاهش نشت ديواره نازک رگ ‌هاي خوني مي‌شود. اين عصاره داراي آنتي ‌اکسيدان ‌هايي به نام آنتوسيانيدين است. آنتوسيانيدين‌ به بهبود بافت پيوندي آسيب ديده کمک مي ‌کند. مصرف ميوه شاتوت نيز اثر مشابهي در رفع اين مشکل دارد.
غرغره ي آب شاتوت براي زخم ‌ها و جوش‌ هاي دهان مفيد است و ورم حلق، درد گلو و تورم لثه را التيام مي ‌بخشد.
اگر شاه‌توت را صبح ناشتا بخوريد، ملين است.
خاصيت ضدالتهابي از ديگر فوايد اين ميوه است که مي‌ تواند براي درمان بيماري آرتريت روماتوئيد(درد مفاصل)‌ که اين روزها بيشتر خانم‌ها را گرفتار کرده مفيد باشد.
شاتوت
شاه‌توت از نظر طبيعت، سرد و خشک است و قابض.
شاه‌توت عطش را فرو مي‌ نشاند و اشتها را بيدار مي ‌کند.
با توجه به وجود قند طبيعي فروکتوز در اين ميوه در صورت مصرف درست و به اندازه آن، براي افراد ديابتي نيز مفيد بوده و حتي مي ‌تواند جايگزين مناسبي براي مصرف قند باشد.
شاه‌توت طبيعتي سرد داشته، بازکننده گرفتگي ‌ها بوده و عوارض صفرا را از بين مي ‌برد. همچنين براي تسکين زخم ‌هاي روده‌اي مناسب است.
شاه‌توت، توت‌ فرنگي و عصاره آن ها به ‌طور موثري از رشد سرطان سينه و دهانه رحم جلوگيري مي‌ کنند و به علاوه عصاره آن موثرترين عامل در کاهش رشد سلول ‌هاي سرطاني در سينه است.

 
 
خواص برگ شاتوت

استفاده از جوشانده برگ‌ هاي اين ميوه براي برطرف کردن حالت تهوع از قديم معمول بوده و ريشه آن براي درمان اسهال خوني استفاده مي ‌شده است.
در برگ شاه‌توت ماده‌ اي ضد قند وجود دارد که مي‌ تواند مرض قند را درمان کرده و قند خون را کاهش دهد. به همين دليل مي ‌توان از آن در صورت وجود قند در ادرار و معالجه ديابت استفاده کرد.
حدود 30 گرم عصاره ي برگ شاتوت براي گزيدن جانوران گزنده و حشرات گزنده تاثير گذار است.
آب دم کرده ريشه توت و شاه توت که با حدود 40 گرم ريشه دم شده باشد براي دفع انگل کدو خصوصا اگر برگ شفتالو به آن اضافه کرده باشند، مفيد است. خوردن دم کرده برگ آن نيز همين اثرات را دارد.
مزمزه آن براي درد دندان و کمپرس آن براي تحليل ورم‌ هاي روده سودمند است.
شاتوت

تقويت حافظه با شاه‌توت‌

پژوهشگران به تازگي دريافتند با گنجاندن ميوه‌هايي مانند شاه‌توت در رژيم غذايي خود مي‌ توانند عملکرد مغز را بهبود بخشيده و آن را تقويت کنند.
اين محققان معتقدند فلاوونوئيدها از جمله آنتوسيانين و فلاوانول ‌هاي موجود در اين ميوه و خانواده آن از طريق راه ويژه ‌اي در هيپوکامپوس مغز مي‌ توانند پروتئين‌ هاي خاصي را فعال کرده و حافظه را تقويت کنند. هيپوکامپوس بخشي از مغز است که يادگيري و حافظه را کنترل مي ‌کند.
دکتر مت ويتمن محقق دانشکده پزشکي دانشگاه پنسيلوانيا معتقد است تقويت حافظه درازمدت و کوتاه‌مدت در سطح ملکولي در نورون‌ ها کنترل مي ‌شود ولي خوردن اين ميوه خوشمزه مي‌ تواند ظرفيت حافظه را تا حد زيادي افزايش داده و منجر به تقويت آن شود.

چند توصيه

شاه‌توت در معرض آ‌لودگي‌ هاي مختلفي قرار دارد. اين ميوه در صورت تماس با فضله پرندگان بر روي درخت ممکن است با ميکروب ‌هاي سالمونلا، ايکولاي و انواع ويروس ‌ها و قارچ‌ ها آلوده شود.
مهم ‌تر آن که اگر يک ميوه آلوده داخل ظرفي قرار گيرد، مي ‌تواند تمامي شاه‌توت‌‌ هاي داخل ظرف را آلوده کند.
نکته ديگر سموم دفع آفات است که ممکن است در اين محصول استفاده شود. اين ميوه به دليل آن که بدون پوست است و از آنجا که سم مستقيما وارد گوشت اين ميوه مي ‌شود، اگر فاصله زماني استفاده از سم تا مصرف ميوه رعايت نشود فرد با توجه به نوع سم مصرفي در معرض انواع بيماري ‌هاي کبدي و سرطان ‌زا قرار مي ‌گيرد.
از سوي ديگر شاه‌توت به دليل آن که در گروه ميوه‌ هاي نرم قرار دارد، شستشوي آن سخت و گاهي ناممکن است. بر اين اساس بهتر است اين ميوه زماني که از درخت چيده مي‌ شود و تا حدودي قابليت شستشو داشته و به دور از آلودگي‌ هاي محيطي است تهيه، شستشو و ميل کنيد.
در صورتي که شاتوت تازه به سرعت فريز شود، مي ‌تواند مواد مغذي خود را به خوبي حفظ کند.
 
فرآوري: مريم مراديان نيري
بخش تغذيه تبيان

منابع:
همشهري آنلاين - شهره فرجي
پزشکان بدون مرز
جام جم - فاخره بهبهاني
ايسنا - دکتر احمدرضا درستي
جام جم آنلاين

 

مطالب مرتبط:




 
تعداد بازديد:2034 آخرين تغييرات:90/01/31
نظرات

نظر شما:
نام و نام خانوادگي
پست الكترونيك
نظر