یکشنبه 7 خرداد 1396 - 2 رمضان 1438 - 28 مي 2017
صفحه اصلي/پزشكي

بهبود کمردرد با مواد غذایی

بهبود کمردرد با مواد غذايي

درد کمر يکي از شايع ترين دردهايي است که امروزه، حتي جوانان هم با آن دست به گريبانند. بسياري از اوقات يک حرکت اشتباه باعث بروز اين درد مي گردد. عوامل مختلفي در بروز کمردرد موثرند، مانند ژنتيک، تغذيه، وزن بدن و تحرک بدني فرد.


کشيدن سيگار نيز عامل مهمي در بروز و تشديد کمردرد به شمار مي‌آيد.‎ نيکوتين سيگار موجب مي‌شود مواد مغذي کمتري به غضروف‌ها برسد و در دراز مدت موجب تحليل آنها مي‌شود.

در 80 درصد موارد، علت کمردردهاي مزمن ضعف عضلات است. علاوه بر عضلات کمر، عضلات شکم نيز در حفظ فرم سالم ستون فقرات نقش مهمي بازي مي‌کنند. تقويت عضلات شکم يکي از راه‌هاي موثر در کاهش درد کمر است. براي تقويت اين عضلات تمرين‌هاي فيزيوتراپي، نرمش‌هاي يوگا و پيلاتس توصيه مي‌شود.
 
رابطه مواد غذايي و کمردرد
سوء تغذيه (نرسيدن مواد مغذي خاص) نيز مي تواند آغازگر درد کمر باشد. در مورد تغذيه بايد بگوييم آنچه باعث کمردرد مي شود، اين است که عضلات ناحيه کمر و ستون فقرات ضعيف عمل مي کنند. در واقع مواد غذايي، ارتباط مستقيمي در توانمند کردن عضلات اطراف ستون فقرات و عضلات موجود در ناحيه کمر دارند، که به برخي از آنها اشاره مي کنيم.
پروتئين ها
پروتئين ها نقش بسيار موثري در تقويت و قدرتمندي عضلات ايفا مي کنند. افرادي که از منابع پروتئين مانند: لبنيات، گوشت و به ويژه حبوبات (پروتئين گياهي) استفاده نمي کنند، توانمندي عضلاتشان بسيار پايين است.
رنگدانه هاي گياهي
اين رنگدانه ها به رنگ بنفش، قرمز و زرد، در ميوه ها و سبزيجات هستند و خاصيت آنتي اکسيداني دارند. هر چه مقدار آنتي اکسيدان هاي بدن بيشتر شود، عملکرد عضلات بهتر خواهد شد، زيرا عضلات براي سوخت شان از اسيدهاي چرب استفاده مي کنند و به همين دليل، لزوم مصرف آنتي اکسيدان ها افزايش پيدا مي کند.
ويتامين‌ها
يادمان نرود ويتامين C و A در عملکرد بهتر عضلات و پيشگيري از اسپاسم ناگهاني آنها نقش بسيار مهمي دارند. سعي کنيد حتما مواد غذايي حاوي اين ويتامين ها را در برنامه غذايي روزانه‌تان بگنجانيد.
زماني که عضوي در بدن ملتهب مي‌شود، سلول‌هاي آسيب‌ديده راديکال‌هاي آزاد توليد مي‌کنند. راديکال‌ها آزاد ملکول‌هايي هستند که به سلول‌هاي سالم حمله مي‌کنند و با آسيب زدن به ‌آنها موجب التهاب سلول و توليد راديکال‌هاي آزاد جديدتري شوند. مصرف ويتامين E اين چرخه باطل را با خنثي کردن راديکال‌هاي آزاد متوقف مي‌کند. سبزيجات مختلف، روغن زيتون و خشکبار حاوي ويتامين E هستند.
مطالعه اي جديد نشان داده است که حداقل در زنان مسن، کمردرد مي‌تواند ناشي از کمبود ويتامين D باشد. کمبود ويتامين D باعث دو برابر شدن احتمال بروز کمردرد در خانم ها مي‌شود. محققان مي‌گويند نرمي استخوان ناشي از کمبود ويتامين D ، احتمالا باعث انعطاف‌پذيري و کشش نامناسب ستون فقرات و در نهايت درد آن مي‌شود. پس کره، تخم مرغ و روغن کبد ماهي را مصرف کنيد تا دچار کمردرد نشويد.
ماهي، روغن ماهي، آجيل، بادام، گردو، سويا، سيب زميني و غذاهاي تهيه شده از جو (به دليل دارا بودن عنصر مغذي سيلسيوم و ويتامين هاي گروه B) براي کمردرد مناسب هستند.
چربي‌ها
نوع چربي‌اي که مصرف مي‌کنيم در پيشگيري يا تشديد درد کمر موثر است. هر چقدر اسيدچرب رژيم غذايي ما اشباع‌تر باشد، عضلات ما نسبت به اکسيداسيون حساس‌تر و نسبت به حرکات ناگهاني ضعيف‌تر عمل مي‌کنند.
به همين دليل توصيه مي‌شود که در رژيم غذايي روزانه ترجيحا به جاي مصرف گوشت‌هاي پرچرب مانند گاو و گوسفند بيشتر از گوشت‌هاي سفيد استفاده کنيد تا از بروز اين اسپاسم‌هاي ناگهاني جلوگيري کنند. غذاهاي فرآوري‌شده نيز از آنجا که همگي (حتي تن ماهي) حاوي روغن و اسيدهاي چرب اشباع هستند، مي‌توانند سبب ضعيف شدن عضلات شوند و بهتر است مصرف‌شان را به حداقل ممکن برسانيم.
پتاسيم و منيزيم
برخي عناصر مي‌توانند سبب ريلکس شدن عضلات شوند. به‌عنوان نمونه وقتي عضله منقبض مي‌شود، اين مواد مغذي عضله را مجددا به حالت اول بازمي‌گردانند. اين مواد مغذي پتاسيم و منيزيم هستند. افرادي که از منابع پتاسيم مانند مرکبات، قارچ و سيب‌زميني استفاده مي‌کنند کمتر دچار گرفتگي عضله مي‌شوند. خيلي مواقع وجود منيزيم امري مهم در رژيم‌غذايي شناخته مي‌شود، زيرا جلوي اسپاسم (گرفتگي) ناگهاني عضلات در ناحيه پشت و کمر را مي‌گيرد و جالب است بدانيد تمامي سبزيجات به‌ خصوص اسفناج و جعفري از منابع منيزيم هستند.
امگا 3
منابع امگا 3 مي‌توانند نقش مهمي در پيشگيري از درد کمر داشته باشند، زيرا امگا 3 يک اسيدچرب ضدالتهاب است. گاهي التهاب عصب و عضلات سبب درد مي‌شود و مصرف منابع امگا 3 مي‌تواند در پيشگيري و کاهش درد کمر مهم باشد. البته امگا 3 فقط در ماهي وجود ندارد، بلکه تمامي سبزيجات سبز مانند سبزي خوردن ، کاهو، گردو و ساير مغزهاي گياهي نيز از منابع خوب اين اسيد چرب هستند.
قندها
هر چه ميزان قندهاي ساده در برنامه غذايي ما بيشتر باشد، احتمال اين که به درد کمر مبتلا شويم بيشتر است. قندهاي ساده وقتي وارد بدن مي‌شوند، ذخاير عضلاني گليکوژن را تامين مي‌کنند و اضافي آنها در بدن به چربي تبديل مي‌شود، يعني به جاي اين که عضله ما منبع پروتئين باشد، مقدار زيادي چربي درون آن را مي‌گيرد و چربي مي‌تواند قدرت عضلاني را تحت تاثير قرار دهد و باعث شود عضله در شرايط مختلف، واکنش ‌هاي مناسبي از خود نشان ندهد. به همين دليل گفته مي‌شود مصرف قندهاي ساده در مقادير بالا مضر است.
 
برخي از مواد غذايي و گياهان که در درمان کمر درد مفيد مي باشند، به شرح زير هستند:
عناب
عناب سرشار از ويتامين ث بوده و مهم ترين خواص دارويي آن تب بر، آرام بخش، نرم کننده سينه، کاهش دهنده فشار خون و موثر در درمان بيماري هايي مانند کمردرد ، آسم، کمي حافظه، سرفه، زخم دهان، بيماري هاي کبد و کليه، سوزش گلو و گرفتگي صدا و ... است.
غوره
آب غوره درمان کننده پا درد و کمردرد مي باشد . براي معالجه مي توان به مدت ده روز آش آبغوره مصرف نمود. البته از خوردن غذاهاي سنگين در اين مدت بايد اجتناب کرد.
کاسني
جوشانده گل هاي اين گياه به همراه بنفشه، گل گاو زبان و پرسياوشان براي علاج کمردرد و پشت درد مفيد است.
روغن پامچال
اگر منشاء درد کمر، اسپاسم عضلاني يا مربوط به عصب سياتيک باشد، روغن پامچال يکي از منابع عالي در کاهش اين التهاب خواهد بود.
فرآوري : مريم سجادپور
بخش تغذيه و سلامت تبيان

منابع :
سلامتيران – ميترا زراتي ، دانشجوي دکتراي تغذيه
همشهري آنلاين
سايت worldfood
سايت Sportmedicine
سايت حکيم طب
سايت آفتاب
 
اگر مي خواهيد با کارشناسان تغذيه ي سايت مشورت کنيد، اينجا را کليک کنيد.
اگر مي خواهيد با پزشکان سايت مشورت کنيد، اينجا را کليک کنيد.
براي شرکت در بحث هاي انجمن بهداشت و سلامت سايت، اينجا را کليک کنيد.
 
 مطالب مرتبط :
نشستن و ايستادن صحيح در کمردرد


 
تعداد بازديد:6068 آخرين تغييرات:90/02/20
نظرات

نظر شما:
نام و نام خانوادگي
پست الكترونيك
نظر