سه شنبه 30 آبان 1396 - 2 ربيع الاول 1439 - 21 نوامبر 2017
صفحه اصلي/پزشكي

بهترین غذا در هوای آلوده

بهترين غذا در هواي آلوده

شما هم شنيده‌ايد که مي‌گويند بايد شير و ماست زياد بخوريم تا اثرات سربي که از طريق هواي آلوده وارد بدنمان مي‌شود، خنثي شود.



به گزارش پارس به نقل از تعامل‌نيوز، آلودگي هواي تهران هر چند وقت يکبار، به خصوص در روزهاي سرد سال، به دليل پديده گلخانه‌اي به حد بحراني مي‌رسد.
آلودگي هواي تهران هر چند وقت يک‌بار، به خصوص در روزهاي سرد سال، به دليل پديده گلخانه‌اي به حد بحراني مي‌رسد اما اينکه مي‌گويند لبنيات اثرات مضر آلودگي هوا را کم مي‌کند، چقدر صحت دارد و اصلا تغذيه با اثرات آلودگي هوا ارتباطي دارد ياخير؟
قبل از اين که سراغ سؤال اصلي، يعني کاهش اثرات مخرب آلودگي هوا به وسيله غذاها برويم، بايد ببينيم آلودگي هوا چه تأثيري روي بدن ما مي‌گذارد و تغييرات فيزيولوژيکي که در بدن به خاطر آلودگي هوا به وجود مي‌آيد، کدام است.
آلودگي هوا با دود خودروها
وقتي مي‌گوييم هوا آلوده است، اغلب به اين معني است که هيدروکربورهاي ناشي از سوخت ناقص مواد سوختي در هواي تنفسي ما پخش شده‌اند؛ اين هيدروکربورها سرطان‌زا هستند.
از طرف ديگر در ترکيبات نفتي مثل بنزين و گازوئيل، معمولاً انواع فلزات سنگين مثل سرب وجود دارند که با سوختن اين مواد، در هوا منتشر مي‌شوند؛ اگرچه در سال‌هاي اخير بنزين بدون سرب وارد بازار شده است ولي هنوز هم گازوئيل و نفت کوره که در صنايع استفاده مي‌شوند، سرب دارند که سرطان‌زا هم هست.
گاز مونواکسيدکربن،گازي سمي و کشنده
البته از گاز خطرناک مونواکسيدکربن هم نبايد غافل شويم؛ همان گاز بي‌رنگ و بي‌بويي که در فصول سرد هر سال، جان تعدادي از افراد را مي‌گيرد و مدام توصيه مي‌کنند که بايد با لوله بخاري مناسب ، آن را بيرون بفرستيد.
اين گاز که در فضاي بسته باعث مسموميت شديد و مرگ مي‌شود، حتي وقتي با لوله بخاري هم بيرون فرستاده مي‌شود باز مي‌تواند خطرناک باشد؛ به اين خاطر که اين همه بخاري‌هايي که در خانه‌ها مي‌سوزند، مونوکسيدکربن را در هوا منتشر مي‌کنند و در اثر پديده گلخانه‌اي در فصل سرما، اين گاز به اضافه بقيه گازهاي مضر به سطح زمين برمي‌گردند و وارد ريه‌هاي ما مي‌شوند.
خلاصه، زندگي شهرنشيني و به‌ خصوص تهران نشيني اين دردسرها را دارد و اگر ما مي‌خواهيم در اين هواي آلوده سالم بمانيم، بايد مورادي را رعايت کنيم که يکي از اين موارد، نوع تغذيه‌مان است.
بهترين برنامه غذايي
اگر آلودگي هوا خيلي شديد باشد، مشکل است بتوان از اثرات سوء آن در امان ماند، ولي درباره آلودگي که به طور معمول در همه شهرهاي بزرگ و صنعتي از جمله تهران وجود دارد، مي‌توان با مصرف بعضي از غذاها اثرات مضر آلاينده‌ها را کم کرد.
شير و لبنيات و تخم مرغ و سبزيجات
سيد علي کشاورز، متخصص تغذيه و مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه تهران، براي کم شدن مضرات آلودگي هوا، مصرف منابع غذايي ويتامين E و ويتامين D را پيشنهاد مي‌کند؛ اين ويتامين‌ها مي‌توانند اثرات مسموم‌کننده گازهاي آلاينده را خنثي کنند.
ويتامين E در روغن‌هاي گياهي، گردو، بادام، زيتون، جوانه گندم، جگر و سبزيجات داراي برگ سبز وجود دارد؛
منابع مناسب ويتامين D هم شير ، کره و زرده تخم‌مرغ هستند که بايد در برنامه غذايي روزانه‌تان باشند؛ البته مي‌توانيد با تجويز متخصص، مکمل‌هاي ويتامين E و D را هم مصرف کنيد.
علاوه بر اين ويتامين‌ها، دکتر کشاورز مصرف غذاهايي را توصيه مي‌کند که حاوي آنتي‌اکسيدان‌هاي سلنيوم و بتاکاروتن هستند؛ سبزيجاتي مثل طالبي، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند؛ سلنيوم را هم مي‌توانيد در غذاهاي دريايي، مرغ، نان و غلات سبوس‌دار پيدا کنيد.
کشاورز مي‌گويد: «ويتامين C هم مي‌تواند به دفع سربي که با هواي آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند؛ شير و لبنيات به خصوص پنير و ماست هم به خاطر کلسيمي که دارند مي‌توانند جذب عناصر سنگين مثل سرب را کاهش دهند؛ پس به‌طور کلي بهتر است مردم از سبزي‌ها و ميوه‌ها و لبنيات بيشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هواي آلوده را کاهش دهند.»
بدترين برنامه غذايي
چه عادات‌ نادرست غذايي مي‌توانند اثرات مخرب آلودگي هوا را در بدن ما بيشتر کنند؟
کشاورز در اين باره مي‌گويد: «مصرف تنقلات کم ارزش مثل چيپس و پفک و نوشابه‌هاي گازدار، به دليل ايجاد اختلال در جذب عناصر مفيد در بدن، مي‌توانند اثرات سوء آلودگي هوا را دو برابر کنند.
موادي مثل سوسيس و کالباس به دليل داشتن مواد افزودني و نگهدارنده، علاوه بر اينکه به خودي خود مضر و سرطان‌زا هستند، مصرف آنها براي افرادي که در معرض آلودگي هواي شهرها قرار دارند، به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شوند.
به طور کلي ما مردم را به مصرف مواد غذايي تازه و طبيعي و غيرصنعتي تشويق مي‌کنيم تا سلامتي‌شان در مواجهه با عوامل خطرناکي مثل آلاينده‌هاي هوا محفوظ بماند.»
کشاورز يادآوري مي‌کند که کودکان، سالمندان، بيمارن قلبي عروقي و بيماران ريوي، از آسيب پذيرترين گروه‌‌ها در مقابل آلودگي هوا هستند و بهتر است خانواده‌ها بيشتر مراقب غذاهاي مصرفي اين افراد باشند.



 
تعداد بازديد:2364 آخرين تغييرات:91/09/15
نظرات

نظر شما:
نام و نام خانوادگي
پست الكترونيك
نظر