همایش همزیستی مسالمتآمیز پیروان ادیان با تأکید بر سیره رضوی
در مالزي برگزار شد؛همايش همزيستي مسالمتآميز پيروان اديان با تأکيد بر سيره رضوي
سمينار علمي «نقش آموزه هاي ديني در همزيستي مسالمتآميز پيروان اديان با تأکيد بر سيره رضوي» با حضور انديشمندان اسلامي و ساير مذاهب در کوالالامپور مالزي برگزار شد.
P>
به گزارش خبرگزاري مهر، اين سمينار علمي يک روزه با تلاش مرکز پژوهشي و مطالعاتي Asia West East Centre و مؤسسه مطالعات پيشرفته اسلامي مالزي و با مشارکت معاونت فرهنگي آستان قدس رضوي و با همکاري رايزني فرهنگي ايران در مالزي، روز سهشنبه ۲۵ ديماه در محل مؤسسه مطالعات پيشرفته اسلامي مالزي برگزار شد.
در ابتداي اين سمينار محمد هاشم کمالي، مدير مؤسسه مطالعات پيشرفته اسلامي مالزي بيان کرد: بيشک صلح و امنيت در پرتو همزيستي مسالمت آميز بشريت به ارمغان ميآيد. به طور يقين همه اديان آسماني و پيامبران الهي مروج توحيد و منجي بشريت و منادي صلح، امنيت و رفتار محبتآميز نسبت به پيروان ديگر مذاهب هستند، ولي پيروان اديان با گذشت زمان و در اثر دوري از رهبري اولياي خدا، به تدريج انحرافاتي را پذيرا شده و گاه تحت تأثير ملل ديگر، منکر زندگي مسالمتآميز با پيروان ديگر مذاهب شدهاند.
اين انديشمند جهان اسلام در ادامه سخنان خود افزود: امروزه دولتها نيازمند امنيت و همزيستي مسالمتآميز هستند و در حقوق بينالملل معاصر از طرق مختلف براي صلح و آرامش بينالمللي تلاش ميشود. اگر چه تا رسيدن به صلح بينالمللي فاصله زيادي وجود دارد؛ اما بدون شک اين تلاشها تحسينبرانگيز است. روابط انسانها با يکديگر زماني ميتواند از آسيبپذيري مصون بماند که بر اساس ملاکهاي منطقي، معقول و عادلانه تنظيم شده باشد و مکتبي که عادلانهترين ملاکها را براي تنظيم روابط انسانها ارائه دهد، موفقترين و سازندهترين مکتب به شمار ميرود.
محمود واعظي، مدير مرکز مطالعات پيشرفته دانشگاه تهران نيز در سخنراني خود در اين سمينار، برگزاري آن را در ادامه برگزاري سري سمينارهاي انجامي در کشورهاي مختلف همچون لبنان، هند و تانزانيا با موضوع سير انديشههاي رضوي دانست و خبر داد: سمينار نهايي اين سلسله نشستها در مشهد مقدس به همت معاونت فرهنگي آستان قدس رضوي برگزار خواهد شد.
اين سمينار يک روزه با حضور سخنرانان در دو جلسه مستقل در صبح و بعد از ظهر ادامه يافت. در جلسه صبحگاهي اساتيد و انديشمندان با عناوين زير ديدگاهها و نظرات خود را بيان کردند و در پايان به سؤالات ميهمانان پاسخ دادند:
- عزمي عبدالحميد، فعال اجتماعي و مذهبي مالزيايي و مدير مرکز دبيرخانه سازمانهاي مردمنهاد اسلامي مالزي با موضوع «تحمل مذهبي و همزيستي مسالمتآميز ـ يک تجربه مالزيايي»
- امتياز يوسف، انديشمند تانزانيايي و استاد دانشگاه اسلامي مالزي با موضوع «اسلام و بوديسم: تاريخ روابط گذشته و معاصر»
- اوسايا سانکار، محقق و نويسنده بودايي مالزيايي با موضوع «از وداها تا افسانهها: چگونه هندوئيسم همزيستي جهاني را ميآموزد»
- محمود واعظي، استاد دانشگاه تهران و مدير مرکز مطالعات عالي دانشگاه تهران با موضوع «نقش گفتمان مبتني بر عقلانيت در زندگي مسالمتآميز پيروان اديان»
در جلسه بعد از ظهر نيز اساتيد و محققان با عناوين زير سخنان خود را ارايه و به سؤالات مطرح شده از سوي حاضران پاسخ دادند:
- چاندرا مظفر، انديشمند و فعال سياسي و اجتماعي مالزي با موضوع «آيا زندگي مسالمتآميز پيروان اديان مختلف دچار چالشهاي بيشتر شده است؟»
- کشيش سيوين کيت، انديشمند مسيحي مالزي با موضوع «فراتر از تحمل: ديدگاه مسيحي غيرغربي درباره همبستگي مذهبي در ميان تقسيمات مذهبي»
- سارجيت سينگ، استاد دانشگاه و انديشمند سيک مالزيايي با موضوع «نقش Gurdwara در ارتقاي هماهنگي اجتماعي و همزيستي مسالمتآميز»
در پايان اين سمينار مقرر شد؛ کليه مقالات ارايه شده با همکاري معاونت فرهنگي آستان قدس رضوي و با نظارت مرکز مطالعات پيشرفته اسلامي مالزي، در ژونال علمي اين مرکز به نام «تاريخ و تمدن اسلامي» تحت يک ويژهنامه منتشر شود.