کدام دانشگاهها به پویش لباس اخلاقی دانشجویان پیوستهاند؟
کدام دانشگاهها به پويش لباس اخلاقي دانشجويان پيوستهاند؟
مهوش کامران سخنگوي دانشگاه علوم دريايي ميگويد هدف از منشور پوشش لباس در اين دانشگاه ايجاد نظم عمومي در بين دانشجويان، برقراري احترام دانشگاه و عمل به ارزشهاي فرهنگي و اجتماعي است.
P>
به گزارش خبرگزاري مهر، در دانشگاههاي پاکستان براي بهبود نظام آموزشي و محيط به دانشجويان دختر تأکيد ميشود که بر طبق سنتهاي کشور لباس اخلاقي تن کنند.
اخيرا رياست دانشگاه کشاورزي فيصل آباد اعلان کرده است که در راستاي ترويج سنتهاي مذهبي در ۱۴ فوريه به جاي روز والنتاين، روز خواهر را برگزار خواهد کرد. در اين روز پسران به دختران روسري و عبايه هديه خواهند داد. پس از نشر اين خبر در رسانههاي اجتماعي موافقتها و مخالفتهايي با آن ديده شد. پيش از اين هم اتفاقاتي نظير اين رخ داده بود که به دنبال آن مديريت برخي از دانشگاهها مانع از پوشش لباس دانشجويان دختري شده بودند که دانشگاه ميپنداشت که لباس آنان اخلاقي نيست.
سال گذشته برخي از دانشجويان دختر مؤسسه مديريت بازرگاني (Institute of Business Management) اظهار کردند که گارد دانشگاه به دليل اين که پوشش لباس آنان مطابق قواعد نبوده است، مانع از ورود آنان به آموزشگاه شدهاند. دانشگاههاي متعددي براي دانشجويان پسر و دختر منشور اخلاقي لباس معين کرده و دانشجويان را موظف به رعايت اين مقررات کردهاند.
اين بحث زماني آغاز شد که چند سال پيش چند تن از دانشجويان دختر به دليل پوشش نامناسب لباس از قبيل پوشيدن شلوار تنگ و نداشتن حجاب در دانشگاه نست (National University of Science and Technology) مورد سرزنش قرار گرفته و موظف به پرداخت جريمه شدند. يازده دانشجو دختر و پسر به دليل پوشش نامناسب، استعمال دخانيات در سالن غذاخوري و آزمايشگاه جريمه شدند. پيش از اين مديريت دانشگاه از دانشجويان خواسته بود که از پوشش شايسته و درخور استفاده کنند.
همچنين سال گذشته وزير آموزش و پرورش ايالت پنجاب سيد رضا علي گيلاني پيشنهاد حجاب لازمي براي دختران در تمام کالجهاي ايالت پنجاب را ارائه کرد، ليکن دولت ايالتي با آن مخالفت و اين پيشنهاد را قابل پذيرش ندانست. وزير مذکور همچنين اضافه کرده بود که به دختران با حجاب در صورت کم بودن نمرات چند نمره ارفاق شود.
در سطور زير به برخي از منشورات اخلاقي لباس که توسط برخي از دانشگاهها معين شده است، اشاره ميشود:
مؤسسه مديريت بازرگاني (Institute of Business Management)
مؤسسه مديريت بازرگاني که يکي از دانشگاههاي خصوصي در کراچي است، دانشجويان دختر را موظف به پوشش لباس شايسته و با حجاب کرده است. مديريت دانشگاه ميگويد که دختران در صورتي ميتوانند شلوار لي بپوشند، که پيراهن آنان تا زانو کشيده شده باشد. همچنين پوشيدن لباس نيمه آستين و يا نازک براي دختران به سختي ممنوع شده است.
دانشگاه بحريه
دانشگاه بحريه، يک دانشگاه دولتي است که توسط نيروي دريايي پاکستان تاسيس شده است. محل اصلي دانشگاه در اسلام آباد واقع است و پرديسهاي آن نيز در شهرهاي کراچي و لاهور فعاليت دارد. در اين دانشگاه دانشجويان دختر فقط لباس و شلوار ملي (به لباس و شلوار ملي و محلي قميض و شلوار گفته ميشود) ميتوانند بپوشند. همچنين پوشش سر با روسري يا مقنعه لازم است. دانشجويان دختر در صورت پوشيدن شلوار لي بايد از پيراهن بلند يا همان قميض به زبان اردو (منظور از پيراهن بلند يا قميض، پيراهني است که تا زانو و يا کمي بالاتر از آن کشيده شده باشد) استفاده کنند. البته پوشيدن لباس و شلوار بسيار تنگ در هر صورت ممنوع است. در خصوص دانشجويان پسر شرايط به گونه ديگر است. دانشجويان پسر تنها در روز جمعه اجازه پوشيدن لباس و شلوار ملي (قميض و شلوار) دارند. در روزهاي عادي دانشجويان پسر اجازه پوشيدن لباس و شلوار ملي (قميض و شلوار) ندارند.
دانشگاه محمد علي جناح (ماجو)
دانشگاه محمد علي جناح يکي از دانشگاههاي خصوصي واقع در شهر کراچي است. اين دانشگاه منشور اخلاقي لباس خود را به سه ردهبندي تقسيم کرده است: ۱. لباس پسنديده ۲. قابل قبول ۳. غيرقابل قبول
لباس پسنديده براي دختران لباس و شلوار ملي (قميض و شلوار) به همراه روسري است. از طرفي قميض (پيراهن ملي بلند) به همراه روسري با شلوار لي قابل قبول است. در حالي که شلوار لي به همراه پيراهن آستين کوتاه، پيراهن نازک و پوشش تنگ ناقابل قبول و به سختي ممنوع است.
لباس پسنديده براي پسران گزينه هاي بيشتري را دربر ميگيرد. لباس و شلوار ملي، پيراهن و شلوار رسمي و شلوار لي براي پسران لباس پسنديده به شمار مي آيد. پيراهن آستين کوتاه به همراه شلوار لي قابل قبول محسوب ميشود. در حالي که موهاي بلند، پوشش بسيار تنگ و استفاده از جواهرات غيرقابل قبول و ممنوع است.
دانشگاه اقرا
دانشگاه اقرا يکي از دانشگاههاي خصوصي واقع در کراچي است. در اين دانشگاه منشور پوشش اخلاقي لباس کاملا متفاوت است. هر چند که در اين دانشگاه مقررات پوشش لباس چندان روشن نشده، ليکن دانشجويان پسر نسبت به دانشجويان دختر بايد رعايت بيشتري کنند. در مجموع پوشش دانشجويان پسر نبايد شيوه پوشش زننده غربي را داشته باشد.
دانشگاه نست
دانشگاه نست (National University of Science and Technology) يکي از دانشگاههاي دولتي مشهور واقع در اسلام آباد است و داراي چندين پرديس در مناطق مختلف از جمله کراچي است و توسط ارتش اداره ميشود. منشور اخلاقي لباس اين دانشگاه تنها براي دانشجويان نيست، بلکه کارمندان دانشگاه نيز بايد مقررات پوشش لباس را رعايت کنند. تمام افراد حاضر در دانشگاه بايد از پوششي استفاده کنند که شايسته ارزشهاي محلي و اسلامي باشد. ليکن نوع پوشش خاصي در اين خصوص مشخص نشده است. همچنين استفاده از پوشش لباس نامناسب و غيراخلاقي به سختي ممنوع است.
دانشگاه اسرا
دانشگاه اسرا يک دانشگاه خصوصي است که توسط بنياد اسلامي اسرا اداره ميشود. محل اصلي اين دانشگاه در شهر حيدرآباد ايالت سند واقع است و پرديس آن هم در شهر اسلام آباد فعاليت دارد. دانشگاه اسرا واقع در شهر حيدرآباد نيز منشوري را در خصوص پوشش لباس وضع کرده است. در اين دانشگاه ميان دانشجويان دختر و مديريت دانشگاه توافقنامهاي امضاء ميشود که مطابق آن روسري براي دانشجويان دختر لازم است. حتي روسري به دختران داده ميشود. ليکن گفته ميشود که اين اصل هر از چند گاهي اجرا ميشود و بيشتر به رضايت اساتيد بستگي دارد. با وجود اين که پوشش لباس معين شده است، ليکن اين به اساتيد بستگي دارد که آيا آنان اجازه پوشش لباس دلخواه را به دانشجويان دختر ميدهند يا نه؟ و عموما اين اصل چندان اجرا نميشود.
دانشگاه بين المللي اسلامي اسلام آباد (International Islamic University Islamabad)
دانشگاه بين المللي اسلامي اسلام آباد يکي از دانشگاههاي دولتي واقع در اسلام آباد است. اين دانشگاه هم دانشجويان دانشکده علوم مديريت خود را موظف به رعايت منشور اخلاقي لباس کرده است که مطابق آن پوشش سر با روسري يا مقنعه لازم است.
خانم مهوش کامران سخنگوي دانشگاه بحريه ميگويد هدف از منشور پوشش لباس در اين دانشگاه ايجاد نظم عمومي در بين دانشجويان، برقراري احترام دانشگاه و عمل به ارزشهاي فرهنگي و اجتماعي است. وي مي ويد که لباس و شلوار محلي و ملي به همراه روسري يک پوشش شايسته براي دختران است.
دانشگاه نست هم (National University of Science and Technology) در خصوص سياست پوشش لباس خود ميگويد که در نتيجه آگاهي نسبت به راهنماي بنيادين لباس رسمي و اداري وجهه مثبت دانشگاه برجسته ميشود. در حالي که از اين طريق ميتوان اخلاق حسنه، احترام، ارزشهاي فرهنگي و حفاظت را ترويج داد.
اين گزارش را وابسته فرهنگي ايران در کراچي پاکستان تهيه کرده و براي انتشار در اختيار خبرگزاري مهر قرار داده است.