دوشنبه 29 مهر 1398 - 22 صفر 1441 - 21 اكتبر 2019
صفحه اصلي/خانواده

توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان

توصيه هاي تغذيه اي وزارت بهداشت به دانش آموزان

در آغاز سال تحصيلي جديد صورت گرفت؛
به گزارش خبرگزاري مهر، زهرا عبداللهي، به مناسبت بازگشايي مدارس، در خصوص توصيه هاي تغذيه اي دانش آموزان در مدارس، با تاکيد بر اهميت صرف صبحانه، اظهار کرد: مطالعات اخير نشان داده که تغذيه صحيح بر قدرت يادگيري کودکان موثر است و عدم صرف صبحانه مي تواند اثرات منفي بر يادگيري آنها داشته باشد. در شرايط ناشتايي کوتاه مدت، مکانيسم هموستاتيک، گلوکز خون را در سطح ثابت نگه مي دارد که بر عملکرد طبيعي مغز لطمه اي وارد نشود. اگر مدت زمان ناشتايي طولاني تر باشد، نگهداري قند خون در سطحي کــه مغز قادر به فعاليت طبيعي خود باشد، مختل شده و يادگيري و تمرکز حواس کمتر مي شود. مطالعات مختلف نشان مي دهد که افزايش نسبي قند خون موجب بهبود عملکرد مغز و يادگيري کودکان سنين مدرسه مي شود.
وي در خصوص نکاتي که مي تواند به افزايش اشتهاي کودکان براي صرف صبحانه موثر باشد، بيان کرد: براي اينکه کودکان سنين مدرسه اشتهاي کافي براي صرف وعده صبحانه داشته باشند، رعايت نکاتي ضروري است، از جمله اينکه؛ شام در ساعات ابتداي شب صرف شده و حتي الامکان کودکان شب در ساعت معين و ترجيحا زود بخوابند، صبح زودتر بيدار شده و پس از شستن دست و صورت، کمي نرمش کنند تا براي صرف صبحانه اشتها پيدا کنند و در نهايت اينکه، والدين صبحانه را به عنوان يک وعده غذايي مهم تلقي کنند و همگي به دور يک سفره به صرف صبحانه بپردازند تا تشويقي براي کودکان باشند.
مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت درخصوص صرف ميان وعده ها در مدرسه، خاطرنشان کرد: کودکان سنين مدرسه علاوه بر سه وعده غذاي اصلي به دو ميان وعده درصبح و عصرنياز دارند.
وي افزود: در اين سنين، کودکان بايد هر ۴ تا ۶ ساعت براي نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبيعي، غذا ميل کنند تا فعاليت سيستم عصبي و عملکرد مغز در حد مطلوب باقي بماند. در اين سنين، کبد که وظيفه ذخيره سازي گلوکز به صورت گليکوژن و آزاد سازي آن به خون در مواقع ضروري را برعهده دارد، تنها براي حدود ۴ ساعت مي تواند گليکوژن ذخيره کند، بنابراين، کودکان به خوردن غذا در وعده هاي بيشتري نياز دارند و بايد در روز دو ميان وعده مصرف کنند.
عبداللهي به نمونه هايي از ميان وعده هاي مغذي قابل مصرف در مدارس و زنگ تفريح اشاره کرد و گفت: ميوه هاي خشک شامل، انجير خشک، توت خشک، برگه هلو و نخودچي و کشمش، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده و انواع مغزها و دانه ها از نوع کم نمک، انواع ميوه ها شامل، سيب، پرتقال، نارنگي، هلو، گلابي، سبزي ها شامل، هويج، خيار، انواع لقمه هاي خانگي مانند، نان و پنير و گردو و نان و تخم مرغ، انواع کوکو و کتلت، نان و حلوا شکري، نان و پنير و خرما، شير و فرآورده هاي آن، از جمله ميان وعده هاي مفيد قابل استفاده در مدارس است.
 
وي بيان کرد: متاسفانه برخي از تنقلات تجاري مانند انواع پفک و چيپس به طور بي رويه توسط کودکان و دانش آموزان مصرف مي شود. خوردن پفک به خصوص قبل از وعده هاي غذايي، به دليل ايجاد سيري کاذب کودکان را از خوردن وعده هاي اصلي که بايد مواد مغذي مورد نياز براي رشد را تامين کند، باز مي دارد. از سوي ديگر، نمک زياد اين مواد، ذائقه کودک را به خوردن غذاهاي شور عادت مي دهد. انواع چيپس ها علاوه بر شور بودن، به دليل چربي زيادي که دارند، موجب چاقي بي رويه کودکان مي شوند. مطالعات متعددي رابطه بين خوردن مواد شور در کودکي وافزايش فشار خون در دوران بزرگسالي را به اثبات رسانده است.
مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، با بيان اينکه نوشيدن بي رويه نوشابه هاي گازدار و آب ميوه هاي پاکتي که داراي قند افزوده هستند، موجب اضافه وزن و چاقي در کودکان و نوجوانان مي شود، تصريح کرد: بررسي هاي انجام شده توسط وزارت بهداشت حاکي از آن است که حدود ۲۰ درصد دانش آموزان دچار اضافه وزن و چاقي هستند و يا چاقي شکمي دارند و روند چاقي در دانش آموزان رو به افزايش است. بنابراين، نوع تغذيه دانش آموزان در مدرسه و اقلام غذايي که در بوفه هاي مدارس عرضه مي شود، براي حفظ سلامت و کنترل وزن دانش آموزان بسيار مهم است.
وي گفت: چاقي در دوره کودکي و نوجواني مي تواند منجر به چاقي دوران بزرگسالي شده و زمينه را براي ابتلا به کبد چرب، اختلال قند خون، ديابت و فشارخون بالا، فراهم کند.
عبداللهي اظهار کرد: دفتر بهبود تغذيه جامعه هر سال با همکاري آموزش و پرورش، دستورالعمل اقلام غذايي مجاز و غيرمجاز در بوفه هاي مدارس را بازنگري کرده و به مدارس کشور ابلاغ مي شود. کليه مدارس موظفند مطابق با اين دستورالعمل نسبت به عرضه اقلام غذايي در بوفه هاي مدارس اقدام کنند. بر اساس اين دستورالعمل، عرضه فست فود ها مانند، سوسيس و کالباس و پيتزا، نوشابه هاي گازدار و انواع چيپس و پفک، ممنوع است.
مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: هدف از اجراي دستورالعمل بوفه مدرسه، علاوه بر حفظ سلامت دانش آموزان، فرهنگسازي و ترويج فرهنگ غذايي درست در بين دانش آموزان است. بنابراين، لازم است والدين هم در منزل با رعايت اصول تغذيه صحيح، رفتارهاي غذايي مناسب را در کودکان خود تقويت کنند و به عنوان ميان وعده، خوراکي هايي براي کودک خود تهيه کنند که علاوه بر مغذي بودن، کم نمک، کم چرب و کم شيرين باشد و انواع ساندويچ هاي سوسيس و کالباس و ساير فست فودها را به عنوان ميان وعده در کيف کودکشان قرار ندهند.
عبداللهي با بيان اينکه تهيه يک لقمه سالم، يک عدد ميوه، يک پاکت شير، انواع خشکبار و برگه ها و تنقلات سنتي، خوراکي هاي سالمي هستند که والدين مي توانند به عنوان ميان وعده براي فرزندانشان در مدرسه در نظر گيرند، ادامه داد: رعايت نکات بهداشتي در تهيه خوراکي دانش آموزان اهميت زيادي دارد و ضرورت دارد، ميوه ها و سبزيجاتي که به منظور تغذيه براي دانش آموز فراهم مي شود، از قبل در منزل شسته و گندزدايي شود.
مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: والدين بايد بدانند که مکمل ياري آهن براي کليه دختران دبيرستاني براي پيشگيري از کم خوني و کمبود آهن و مکمل ياري ويتامينD  براي پيشگيري از کمبود اين ويتامين در دختران و پسران دبيرستاني اجرا مي شود. لازم است والدين کودکان و نوجوانان خود را به مصرف اين مکمل ها در مدرسه تشويق کنند.



 
تعداد بازديد:134 آخرين تغييرات:98/07/02
نظرات

نظر شما:
نام و نام خانوادگي
پست الكترونيك
نظر