
عضو هيأت مديره بورس تهران افزود: بر اين اساس، افزايش قيمتي که در سهام شرکتها رخ ميدهد، نميتواند مبالغي را از بازار ثانويه به بازار اوليه تزريق نمايد. از سه طريق ميتوان اين مشکل را حل کرد؛ اولين روش آن است که شرکتها از محل منابع تزريق شده به بازار، افزايش سرمايه داده و از سهامداران منابعي را جذب کنند تا در قالب آن بتوانند منابع جديدي را وارد پروژهها نمايند؛ ولي در چنين شرايطي به دليل اينکه سهامداران عمده نهادي هستند و بايد بيشترين وجه را به مجموعهها تزريق نمايند، عملاً پيش شرط موفقيت آن است که سهامداران عمده براي اين افزايش سرمايه وارد عمل شوند.
وي تصريح کرد: در واقع، سهامداران عمده از طريق حق تقدم، منابع جديد را تزريق خواهند کرد که البته اين روش، يک فرآيند زمانبر است و نميتواند راهکار کوتاهمدتي در بازار به شمار آيد.
خواجه نصيري راهکار دوم را عرضه اوليه سهام شرکتها اظهار داشت: با ورود به بورس و عرضه اوليه سهام، شرکتها ميتوانند منابعي را در اختيار گرفته و سرمايهگذاريهاي جديد انجام دهند و براي اجراي پروژههاي جديد تأمين مالي نمايند.
اين کارشناس ارشد بازار سرمايه خاطرنشان کرد: روش سوم که يکي از سريعترين روشها به شمار ميرود آن است که با توجه به استقبال بالايي که سرمايه گذاران از سهام موجود در بازار سرمايه داشتهاند، بخشي از سهام شرکتها به مردم واگذار شده و منابع مالي حاصل از آن به هلدينگ ها براي افزايش سرمايه وارد شود تا هلدينگ ها بزرگتر شوند.
وي افزود: با توجه به تخصص هلدينگها در ايجاد پروژههاي بزرگ کشور و طراحي و وجود تخصصهاي لازم، کار هلدينگها ورود به اين عرصه است؛ اين در شرايطي است که ۹ هلدينگ بزرگ کشور نزديک به ۱,۷۰۰ هزار ميليارد تومان سهام در بورس دارند که سرجمع آن براي کل هلدينگها بيش از ۲,۰۰۰ هزار ميليارد تومان است؛ بنابراين اگر ۵ تا ۱۰ درصد سهام خود را در بورس بفروشند، حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار ميليارد تومان منابع مالي جذب خواهد شد.
به گفته خواجه نصيري، هلدينگها ميتوانند با فروش اين بخش از سهام خود خلق ارزش کرده و مردم نيز علاوه بر خريد سهام، منابعي را تزريق نمايند که منجر به توليد و اشتغال خواهد شد.
وي گفت: در حال حاضر هلدينگها و مجموعههايي که در بورس حضور دارند، سهام خود را به بهانه نظارت برخي از دستگاهها در آينده و ايراد اتهام به آنها مبني بر ارزان فروشي عرضه نميکنند و اين به بازار سرمايه آسيب رسانده است.
وي با بيان اينکه پل بازار ثانويه به بازار اوليه در دستان هلدينگها است، گفت: اين روزها به لطف اعتماد مردم نقدينگي زيادي به بازار ثانويه (بورس) آمده ولي اين بازار به تنهايي مولد نيست و درصورتي که به بازار اوليه متصل باشد، ميتواند زمينه جذب نقدينگي به بخش توليد و ايجاد اشتغال را فراهم کند.
خواجه نصيري با بيان اينکه در صورت عدم هدايت نقدينگي به بازار اوليه، ورود نقدينگي صرفاً باعث افزايش قيمت محصولات مالي موجود ميشود و سرمايه جديدي توليد نميشود، خاطرنشان کرد: قطعاً افزايش سرمايه از محل آورده سرمايه گذاران جديد بهترين راه براي هدايت نقدينگي به بازار اوليه در شرايط رونق بازار ثانويه است ليکن به دليل مشکلاتي که در قانون تجارت و فرايندهاي بروکراتيک افزايش سرمايه وجود دارد، در عمل خروجي مطلوبي نداشته است؛ براين اساس به نظر ميرسد ضرورت دارد در سطح کلان سياست گذاري و قانون گذاري اقتصاد تسهيل، تسريع و حتي تکليف به اجراي اين موضوع مدنظر قرار گيرد؛ اما در شرايط فعلي براي دسترسي به جهش توليد و توسعه سرمايه گذاري مردم بايد به فکر راه ميانبر و سريعتري هم بود.